Damarlarımda Bir Robot Dolanıyor!

Bilim adamları damarlarda gezinip, teşhis ve tedavi yapabilen çok küçük boyutlarda bir robot geliştirdi.

İsrail'de bulunan Technion Üniversitesi'ndeki bilim adamları, damarların içinde dolaşıp hastalıkları tespit ve tedavi eden minik bir robot geliştirdiklerini açıkladılar. MEMS (Micro Electro Mechanical Systems) adı verilen bir teknoloji ile üretilen bir milimetre kalınlığındaki bu robot büyük arterlerin içinde rahatlıkla dolaşabiliyor.

Üzerinde her hangi bir motor bulunmayan cihaz, etrafında oluşturduğu manyetik alan sayesinde ilerliyor. Bilim adamları oluşturulan manyetik alanın en güçlü kan akışına bile dayandığını ve cihazın akıntının tersine doğru da ilerleyebildiğini belirtiyorlar.

Ayrıca üstündeki ufak çıkıntılar sayesinde damar çeperlerine tutunabilen robot böylece tıkanıklıkları açmak amacıyla da kullanılabiliyor. Saniyede 9 mm hızla ilerleyebilen robotun kontrolü ise dışarıdan uzaktan kumanda ile yapılıyor.

Yeni yorum gönder

  • Web sayfası ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantıya çevrilir.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <img> <b>
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünürler.

Biçimleme seçenekleri hakkında daha fazla bilgi

Son yorumlar

Anket